1. in 2. teden nosečnosti

napisal/a enasamamama

Čestitke! Noseči ste, ali pač?

Prvi in drugi teden nosečnosti

Ne, v prvem in drugem tednu nosečnosti zarodka še ni. Zaenkrat imamo samo jajčece in cel kup navihanih spermijev v nizkem štartu na misiji, da ga oplodijo. V 1. in 2. tednu po menstruaciji se naše telo aktivno pripravlja na ovulacijo. Maternica se pridno pripravlja na gnezditev oplojenega jajčeca, čeprav do naslednjega meseca ne bomo zagotovo vedli ali se je to zgodilo ali ne.

Točen datum spočetja je zelo težko določiti. Čeprav je menstruacija dokaj natančen pokazatelj, je točen datum ovulacije težko določiti, poleg tega pa se sperma vašega partnerja lahko ohrani v vas več dni. Tako, da bi standardizirali določanje roka, ginekologi uporabljajo kot začetek prvi dan vaše zadnje menstruacije in mu dodajo 40 tednov nosečnosti.

Ste še vedno zmedeni? Zamislite si ta dva tedna kot ciljno črto, vaše telo se je pripravljalo na nekaj, kar se še pravzaprav ni zgodilo.

Kaj se dogaja v vašem telesu?

Z zadnjo menstruacijo je vaše telo izločilo oblogo maternice in neoplojeno jajčece, ampak to ni bistveno. Ključno je, da se je potem začel nov cikel, ki je postal izhodišče za vašo nosečnost.

Naš menstrualni cikel vsak mesec spremljajo hormonske spremembe, ki spodbujajo razvoj folikla. Folikli so s tekočinami napolnjeni mešički v jajčnikih. Vsak folikul vsebuje nedozorjeno jajčece in samo en folikul prevladuje ali dominira skozi en menstrualni cikel. Ko folikli dozorijo, začnejo proizvajati hormon estrogen, ki povzroča ponovno zgoščanje maternične sluznice in porast luteinizirajočega hormona. Porast LH povzroči, da dominantni folikul poči in sprosti zdaj že zrelo jajčece v jajcevod, od koder le-to potuje v maternico. Temu procesu pravimo ovulacija. Jajčece lahko preživi 24 ur, medtem ko spermiji živijo v nožnici še 3-5 dni, zato pravijo, da smo najbolj plodni nekaj dni pred in po ovulacijo.

Tako verjeli ali ne, odštevanje se prične zdaj – v obdobju pred oploditvijo, čeprav jajčece in spermiji še niso v maternici ali sploh v isti sobi.

Če vam v tem ciklu ni uspelo, ne skrbite! Povprečen zdrav par v svojih dvajsetih ali zgodnjih tridesetih ima približno 25-30% možnosti zanositve v vsakem ciklu.

V tem času se kot dober najemodajalec pripravite za oddajo vaše maternice v najem novemu prebivalcu. Razmislite o opustitvi alkohola, kajenja in začnite z jemanjem vitaminov in folne kisline pred “predajo ključa”.

Poskušate zanositi?

Izklopite kurjavo! Električne odeje, ogrevani avto-sedeži, prekomerna uporaba prenosnega računalnika v naročju in grelne blazine lahko imajo negativen vpliv na moško spočetniško vojsko. Odložite vse nenaravne načine gretja in se ogrejte na staromoden način. Trajna toplota upočasnjuje nastajanje spermijev.

Priporočamo tudi, da se v tem obdobju vzdržite oralnega seksa, saj slina ima negativen vpliv na gibanje in aktivnost semečnič. Enako velja za lubrikante.

Poskusite slediti svojemu menstrualnemu ciklu in spremljati ovulacijo, medtem pa čimbolj uživati in biti sproščena.

LP- Ena Sama Mama

Morda ti bo tudi všeč

Pusti Komentar

Spletna stran uporablja piškotke! OK Več o tem

Zasebnost & Piškotki