Lahko pediatra izberem že v nosečnosti?

napisal/a enasamamama

V nosečnosti se že začne prevzemanje odgovornosti za naše male štručke. V zvezi z otrokom je potrebno urediti ogromno formalnosti in nekatere izmed njih lahko na srečo uredite že pred porodom. Prvi mesec po porodu, se vam bo zdelo, da je manj obveznosti in dokumentacije s kreditom na banki kot z vašim dojenčkom. Vso potrebno dokumentacijo in opravke bomo zajeli v enem izmed prihodnjih člankov, tukaj pa vam bom povedala malo več o izbiri pediatra. 

Sama sem v času pisanja tega članka v 23. tednu nosečnosti in menim, da je najlažje določene stvari urediti zdaj, dokler še nisem visoko noseča in se dobro počutim, zagotovo pa pred porodom, ker ne vem kakšen porod in okrevanje me čakata in takrat preferiram mir, počitek in cartanje z mojo princesko. 

Na srečo, smo po neki slučajnosti z mamicama z malo več staža kot ga imam jaz, na pikniku načeli debato o pediatrih. Obe sta mi povedali izjemne zgodbe o svojih izbranih pediatrinjah, priporočali vsaka svojo izbrano in od takrat mi je v glavi obvisel en velik vprašaj vse dokler nisem zaspala. 

Lahko izberem pediatra že zdaj? Kakšni so postopki pri prijavi? Ali nas bo vzel vsak pediater? Kdaj imam prvi stik s pediatrom? Kaj je pri izbiri pediatra pomembno? To so vprašanja, na katera sem si želela prejeti hitre odgovore.

KDAJ LAHKO IZBEREM PEDIATRA

Po priporočilu pediatrinje ene izmed mamic, sem poklicala v pediatrično ambulanto izbrane zdravnice v Mariboru, se opravičila za morebitno neprimerno naslovljeno vprašanje in preverila če se lahko zanje odločim že zdaj in kakšen je v tem primeru postopek. Sestra, ki se je oglasila je bila izjemno prijazna in je moja vprašanja zelo pozorno poslušala, vmes sem  zaslišala kako je zdravnica rekla sestri, da naj pove mamici naj se nič ne sekira, kar me je seveda “kuplo”, ker že v prvem stiku z zdravnico, ki sem ga imela povsem naključno, sem videla kako pozorna in nežna je. 

V ambulanti so mi povedali, da jim moram prvi teden po porodu sporočiti, da je otrok rojen in se naročiti na prvi pregled, ki ga ima otrok pri 4-ih tednih starosti. To je sistematski pregled, na katerem zdravnica s posebnimi prijemi preveri če je z dojenčkom vse vredu. Po slovenski zakonodaji vaša štručka ima pravico do sistematskega pregleda v starosti enega, treh, šestih, 12 in 18 mesecev ter v starosti od treh in petih let, v skladu s tem pa tudi izvedbe obveznega cepljenja po predpisanem programu. Od prvega pregleda dalje bo zavedena tudi zdravstvena kartoteka za otročička, kje se beležijo vsi pregledi, cepljenja ipd. 

ALI LAHKO IZBEREM KATEREGAKOLI PEDIATRA?

Žal to ni povsem res. Priporočam vam, da pediatra vseeno pokličete že prej in preverite njihovo razpoložljivost. Namreč tako kot tudi drugi zdravniki, lahko pediatri zapolnijo svoje kapacitete in ne sprejemajo več novih pacientov.  Prav zaradi tega, vam priporočam, da se izbire pediatra lotite pred otrokovim rojstvom, po rojstvu pa samo opravite še formalni del postopka. 

Pri izboru pediatra se prav tako lahko odločate med javnimi in zasebnimi ambulantami, kjer so pregledi plačljivi. Želje glede pediatra je smiselno predebatirati s partnerjem, da vidita kakšne so vajine prioritete, kar bo olajšalo morebitno odločitev. 

KAJ JE SMISELNO UPOŠTEVATI PRI IZBORU PEDIATRA?

En izmed dejavnikov, ki ni zanemarljiv je lokacija ambulante. Najbrž nimate želje, da bi v primeru bolezni vašega malčka še vozili eno uro do zdravnika. Smiselno je izbrati pediatra v bližini. 

Ker bo to moj prvi otrok in prvi pediater, so zame priporočila zagotovo pomembna. Ker sama delam na spletu, v oglaševanju, sem zelo skeptična do mnogih vsebin (zato sem tudi danes raje poklicala kar v ambulanto in preverila stvari iz prve roke). Ne zaupam slepo vsem objavam na forumih, blogih ipd.. Tako so zame relevantna priporočila glede pediatra od mamic, ki jih poznam in imajo svoje priporočilo dodatno podprto z zgodbo – zakaj svoji pediatrinji/pediatru zaupajo (to, da je zdravnik prijazen, zame ni dovolj tehten dejavnik). 

KAJ VSE POTREBUJEM ZA PRVI PREGLED PRI PEDIATRU?

Takoj, ko ste prejeli rojstni list vašega novega družinskega člana, ga predložite svojemu delodajalcu oz. v primeru, če ste samozaposleni, ga posredujte na območno enoto ZZZS. Tako si boste uredili kartico zdravstvenega zavarovanja za dojenčka, ki jo prejmete po pošti v roku cca. 2 tednov in jo potrebujete za preglede pri pediatru. Potrebujete tudi kopijo odpustnega lista iz porodnišnice.

Za sam pregled dojenčka oblečemo tako, da nam slačenje ne bo predstavljalo težav in bo čimbolj priročno. Priporočljiva je tudi kakšna brisačka ali odejica, da naše bebice ne zebe in rezervna oblačila. Kamorkoli gremo pa je seveda del naše oborožitve tudi rezervna plenička, tetra plenička in robčki. 

Upam, da pri izbiri pediatra ne boste imeli nobenih težav ali zapletov in da vam je prispevek bil v pomoč.

Z ljubeznijo,

Ena Sama Mama

Če želite vzgojiti dobrega človeka, vzgojite srečnega človeka..
Oscar Wild

Morda ti bo tudi všeč

Pusti Komentar

Spletna stran uporablja piškotke! OK Več o tem

Zasebnost & Piškotki