3. teden nosečnosti

napisal/a enasamamama

Zdaj pa zares… Čestitke! Noseči ste!

Spočetje in oploditev

Ta teden ste torej imeli ovulacijo in končno, je trenutek resnice tukaj! Zdaj se začne popotovanje, na katerem vaše jajčece v 9 mesecih zraste v čudovitega fantka ali punčko! Takoj, ko se najbolj spreten vojščak vašega partnerja prebije skozi zaščitne zidove jajčeca, ta prepreči vstop preostali vojski. Oplojeno jajčece potrebuje 4 dni, da pride do maternice in še dodatna 2-3 dni, da se tam udomači. Kljub temu, da je to enotedensko potovanje pa se vaše jajčece začne podvajati že nekaj ur po usodnem srečanju. Tako v nekaj dneh iz 2 celic nastane prvih 100.

Torej zdaj že lahko rečemo, da ste v svojem prvem mesecu nosečnosti in preko štartne linije. Ostalo je še samo 8 mesecev! 😉 Tukaj si lahko preberete kaj se je dogaja z vašim telesom v 1. in 2. tednu nosečnosti.

V naslednjem, četrtem tednu, se bo jajčece udomačilo na steni maternice, kjer bo dobrih 8 mesecev raslo vaše malo čudo.

Fantek ali punčka?

Tega najbrž ne boste zvedeli še naslednjih nekaj mesecev, ampak spol vašega otročička je določen že od spočetju. Vaše oplojeno jajčece ima 46 kromosomov, od katerih je 23 vaših in 23 od bodočega očke. Ženske prispevamo samo X kromosom, medtem ko moški lahko prispeva X ali Y zapis. Če najhitrejši plavalec ima X zapis, potem bo vaša mala sreča imela XX kromosoma in bo punčka, če pa je zmagovalec z zapisom Y, bo XY fantek.

Nagajanje hormonov

Takoj, ko se jajčece reši folikule o kateri smo se pogovarjali v 1. in 2. tednu nosečnosti, si najde novega gostitelja in sicer rumeno telesce, ki se imenuje corpus luteum (ne, ni vzeto iz Harry Potterja). To telesce začne s proizvajanjem progesterona in estrogena, nosečniških hormonov, ki nudijo zarodku dovolj podpore dokler se v približno 10. tednu dokončno ne oblikuje posteljica.

V 6-12 dneh po tem, ko se naša bebica naseli v maternico, se začne oblikovati posteljica, ki proizvaja nagajiv HCG hormon. Tiste, ki boste imele slabosti v nosečnosti, ne boste ravno navdušene nad tem naravnim pojavom, vsaj jaz nisem bila. Osnovna naloga HCG hormona, v prvem tromesečju je, da našemu telesu na nek način sporoči dobro novico – jajčniki prenehajo z izločanjem jajčic, maternica pa namesto izločanja sluznice, s pomočjo povišane ravni progesterona in estrogena, jo porabi za podporo pri oblikovanju posteljice.

Kot boste videli pozneje, vsi ti hormoni imajo ključno vlogo pri spremembah v nosečnosti, ena izmed teh je tudi jutranja slabost, juhej!?

Sledi HCG najdemo v krvi in urinu, kar pojasni vso filozofijo nosečniških testov. Kljub temu, vam bo test nosečnosti pokazal pozitiven rezultat šele čez kakšen teden ali dva.

Nadnaravna moč – super voh

Se vam naenkrat zdi, da bolje vohate? To je lahko dober znak za napoved nosečnosti! Hormona HCG in estrogen imata ta stranski učinek… To je nadnaravna moč, za katero sem bila zelo vesela, ko je pozneje minila. Če sem odprla hladilnik, sem lahko kar šla v kopalnico na sestanek s školjko, nisem prenesla vonja moških pripomočkov za tuširanje, kave, kuhanja, olja, v osnovi skoraj nobenega vonja. Brez skrbi! Ni nujno, da se bo pri vas to sploh poznalo.

V primeru, da ste ena srečnic s to nadnaravno močjo, vam priporočam čim več zračenja, bolj pogosto pranje in menjavanje oblačil in posteljnine, morda tudi opustitev kakšnih kozmetičnih izdelkov. Naj vam ne bo nerodno prositi partnerja, da začasno zamenja svoje kopalniške pripomočke in zmanjša uporabo parfuma.

Mini tips:

  • Počakajte z barvanjem las v prvem tromesečju. Če že ne gre, prosite frizerja, da naredi double ckeck glede vsebnosti amoniaka in ostalih kemikalij. Drugi dober razlog za to pa je, da hormoni lahko spremenijo reakcijo vaših las na barvo in namesto klasičnega rezultata dobite nekaj… no ja, nekaj vmes.
  • Začnite z jemanjem folne kisline. Folna kislina je odličen dodatek za razvoj otroka, ki ga žal le redko dobimo dovolj s prehrano. Tudi na prvem ginekološkem pregledu v nosečnosti vas bo vaš zdravnik povprašal, če že jemljete folno kislino. Moja izkušnja je bila, da se mi folna kislina ni obdržala v želodcu zaradi slabosti, zato vam priporočam, da preventivno jo začnete jemati že prej.

Morda ti bo tudi všeč

Pusti Komentar

Spletna stran uporablja piškotke! OK Več o tem

Zasebnost & Piškotki