4. teden nosečnosti

napisal/a enasamamama
4. teden nosečnosti

V 4. tednu je vaš dojenček velik kot makovo seme.

Oblikovanje zarodka in posteljice

Medtem, ko se vi sprašujete če ste morda noseči, je vaš bodoči dojenček že našel svoj začasni dom. Takoj, ko se ta kepica celic naseli v maternici, se začne delitev na 2 skupini: 1. skupino, ki je zarodek in bo čez dobrih 8 mesecev vaš sinček ali hčerkica ter 2. skupino, ki je posteljica, preko katere bo vaš otročiček prejemal hranljive snovi in odvajal odpadne vse do poroda.

4. teden je prvi mesec nosečnosti, preostane še 8 mesecev oziroma 36 tednov.

Razvoj zarodka in amnijske ovojnice

Kljub svoji mini velikosti – nič daljši od 1mm in nič večji od makovega semena – je vaš otročiček polno zaseden z opremljanjem svojega novega doma. Okoli zarodka se oblikuje amnijska ovojnica in membrana ali jajčna ovojnica, ki se bo pozneje razvila v dojenčkov prebavni trakt.

Zarodek ima 3 različne skupine celic, ki so vsaka posebej specializirane za razvoj določenih delov telesa pri otroku. Notranji sloj celic, ki se imenuje endoderm, se razvije v prebavni sistem, pljuča in jetra. Srednji sloj, mezoderm, se bo pozneje oblikoval v otročičkovo srce, spolne organe, kosti, ledvice in mišice. Zadnji, zunanji sloj celic, ektoderm, se sčasoma pretvori v živčevje, lase, oči in zunanjo plast kože.

Kaj se dogaja z vami v 4. tednu nosečnosti?

4. teden nosečnosti je pravzaprav prvi teden po oploditvi jajčeca. Vaše telo se še vedno v veliki meri pripravlja na ta 9 mesečni preizkus. Nekatere že v 4. tednu občutijo simptome, ki spominjajo na PMS, vključno s spremembami razpoloženja, napihnjenostjo, krči, spet druge ne občutijo absolutno nič.

V 25% primerov se lahko pojavijo krvavitve. Brez skrbi, te so posledica vsaditve jajčeca v steno vaše maternice. Te krvavitve so ponavadi zelo blage, zasledimo jih lahko v svetlo roza, rdeči ali rjavi barvi in se pojavijo pred pričakovanim perilom. Lahko se zgodi, da občutite nekaj malega pritiska v spodnjem predelu trebuha, vaše prsi postanejo bolj občutljive ali se celo mičkeno povečajo.

6-12 dni po spočetju, oplojeno jajčece začne sproščati HCG hormon, ki obarva še dodatno črtico na testu nosečnosti in postavi vaše življenje na glavo.

Izračun roka

Tudi če ste prespali večino matematike, boste z lahkoto izračunali vaš rok. Vaš približni rok je 40 tednov od prvega dne zadnje menstruacije. Ampak ne hitite s točnim planiranjem! Večina otrok se rodi med 38. in 42. tednom. Če boste prvič postali mamica, je bolj verjetno, da se vaši štruci ne bo nikamor mudilo.

Čestitke mamica!

  • Ena Sama Mama

Morda ti bo tudi všeč

Pusti Komentar

Spletna stran uporablja piškotke! OK Več o tem

Zasebnost & Piškotki