5. teden nosečnosti

napisal/a enasamamama

Vaš otročiček je velik kot pomarančno seme. 5. teden je že drugi mesec nosečnosti, preostane vam dobrih 7 mesecev oziroma 35. tednov.

Kaj je novega v 5. tednu nosečnosti?

Posteljica je v aktivnem procesu oblikovanja in bo popolnoma oblikovana do konca prvega tromesečja. Posteljica je organ, ki bo kmalu povezoval vašo malo srečo s steno vaše maternice in mu/ji zagotavljal hranljive snovi in kisik.

V vašem telesu je dovolj HCG hormona, da bo test nosečnosti za domačo uporabo zaznal in pokazal dobro novičko.

V tem tednu skupek celic, ki smo ga prej imenovali zarodek, postaja že podoben plodu in se mu oblikuje nevralna cev. Nevralna cev pri dojenčku se pozneje razvije v možgane, hrbtenjačo, hrbtišče in vretenca.

Kako torej vaš otročiček izgleda zdaj? Najbrž ste si to ogledali že na prikazni sliki… Čeprav je videt kot da se je v vas naselil vesoljček ali paglavec z veliko glavo in repom, brez skrbi v prihodnosti bo to čudovit mali princ ali princeska.

Če ste torej opravili test in je ta pozitiven, je čas da pokličete svojega ginekologa in se dogovorite za prvi obisk.

Srčni utrip je lahko razviden

Da se dve celici razvijeta v dojenčka je potrebno veliko časa in dela. Razviti se morajo vsi glavni sistemi – prebavni, krvni obtok, živčni, dihalni sistem itd. ter organi – srce, pljuča, želodček, ledvice.

Prvi delujoč sistem v mičkenem telesu vašega otroka je krvni v spremstvu z glavnim organom, ki ga omogoča – srce. Bitje srca je možno videti že na zgodnjem ultrazvoku v 5. tednu nosečnosti, sicer pa je to bolj značilno za 6. ali 7. teden.

V 5. tednu je srce vaše bodoče štručke zgrajeno iz dveh majhnih kanalčkov, ki ju imenujemo srčni cevi in sta še kako v pogonu. Ko se ti dve cevi združita, bo dojenček imel popolnoma funkcionalen in delujoč srček, ki bo bil pod vašim. V tem tednu se prav tako razvije nevralna cev, predhodnica možganov in hrbtenjače, ki pa še ne bo čist oblikovana ob izteku teh sedmih dni.

Vaše telo v 5. tednu nosečnosti

Do zdaj vam najbrž že zamuja menstruacija – en najbolj očitnih znakov nosečnosti. Čas je da naredite test in se prepričate o dobri novici, saj je raven HCG hormona v vašem telesu že dovolj visoka za pravilen rezultat. Ta novica bo najbrž vzbudila cel ocean čustev od najčistejše sreče in veselja do groze ob dejstvu, da boste postali mama. Nihanje razpoloženja je povsem normalno – zato brez skrbi če jih imate.

Zgodnji znaki nosečnosti

Oja… so tudi drugi znaki. Imate občutek, da vas daje utrujenost? Imate občutljive prsi? Mogoče pa vas že občasno obide tudi slabost ob vonju nečesa, kar vas prej ni motilo.

Imeti otroka ni lahko, tudi če je ta zaenkrat velik kot seme od pomaranče – vaše telo se odziva na to po svoje. Lahko pride tudi do izcedka v rjavi ali roza barvi, kar še dodatno potrjuje nosečnost in ni razlog za skrb. Vaš otročiček raste zelo hitro, kar pomeni, da se vaša maternica razteza in lahko pride do mikro poškodbic kriva.

Hormoni na vrhuncu

V tem tednu se proizvaja ogromna količina hormonov – kemično naznanilo v vašem telesu, da se pripravlja na vse fizične -spremembe, ki sledijo v naslednjih 7-8 mesecih. Med temi so estrogen, ki skrbi da je nivo progesterona in HCG na pravi ravni; progesteron, ki ohranja naše mišice gladke in preprečuje, da se maternica krči in spodbuja rast dojk ter nenazadnje HCG, ki uravnava nivo progesterona in nudi podporo telescu corpus luteum, dokler se ne razvije posteljica.

Morda ti bo tudi všeč

Pusti Komentar

Spletna stran uporablja piškotke! OK Več o tem

Zasebnost & Piškotki