Pitje kave v nosečnosti DA/NE?

napisal/a enasamamama

O pitju kave v nosečnosti je bilo že veliko razprav. S strani številnih zdravstvenih organizacije je potrjeno, da zaužitje manj kot 200mg (določeni viri navajajo tudi 300) v 24h naj ne bi imelo nobenih posledic na otroka. Na koncu pa je to seveda odločitev vsake bodoče mamice posamično. Jaz osebno sem se odločila, da preneham s pitjem kave v nosečnosti in vam z veseljem razkrijem razloge za to.

Prve tri mesece moje nosečnosti kave ne bi mogla pit tudi če bi si še tako želela. Grozne slabosti in neprestano bruhanje sta bili moji glavni spremljevalki v začetku nosečnosti. Marsikje zasledim, da pišejo nekaj v stilu “če je vaše telo zavračalo kavo, je to že bilo z razlogom…”. No, moje telo je zavračalo vse, vključno z najbolj zdravo zelenjavo in sadjem. Ne bi rekla, da je to bilo s kakšnim posebnim razlogom, da bi se moj otrok zavaroval pred živili, ki bi mu potencialno škodovala. Zato brez skrbi, če niste mogli piti kave v začetku svoje nosečnosti, zdaj si pa tega želite, slabost ni tolikšen pokazatelj kot ji marsikdo pripisuje.

Zakaj torej jaz kljub temu ne bi več pila kave?

Zakaj sploh prihaja do debat in raziskav glede pitja kave v nosečnosti? Dokazano je, da kofein prehaja skozi stene posteljice neposredno v telo našega otročička, ki pa še ne more samostojno prebavljati te snovi. Tako so predpisali “varno dozo”. Pri testiranjih na živalih so dokazali negativne učinke kofeina na zarodke, pri ljudeh pa testi niso pokazali nevarnosti v primeru zaužitja sprejemljive količine. Če se zlorablja z napitki ali živili, ki vsebujejo kofein pa lahko pride do posledic kot je prenizka porodna teža otroka, predčasen porod ali pa celo porod mrtvega otroka.

Torej sprejemljiva količina je določena… zakaj še vedno ne? Dejstvo je, da nosečnice imamo bolj počasen metabolizem in že v osnovi rabimo dalj časa, da razgradimo zaužite snovi, enako velja za kofein. Kofein je v osnovi diuretik, se pravi poživilo, ki pospešuje izločanje urina. V nosečnosti uriniramo veliko bolj pogosto, zato še dodatna obremenitev pomeni spodbujanje dehidracije organizma, kar lahko škoduje mamici in otročičku. Ne vem kakšno kavo pijete vi, jaz sem si jo v nosečnosti privoščila z mlekom ali smetano, kar pomeni, da me je kava delno nasitila in sem s kavo nadomestila kak obrok, ki bi lahko mojemu telesu ponudil več hranljivih snovi.

Za kofein je prav tako značilno, da lahko vpliva na naše razpoloženje, kar v času nosečnosti lahko pomeni jedrsko orožje za nosečnico… si predstavljate še več nihanj v razpoloženju? Kofein nam daje dodatno energijo in je poživilo. To ni nujno dobro. V času nosečnosti je potrebno več počitka kot ponavadi in nas naše telo z utrujenostjo opozarja na to, kofein pa ruši naš naravni ritem z dodatno energijo.

V času nosečnosti ima železo zelo pomembno vlogo za telo mamice in otroka. Železo je osnova za pravilen razvoj naše in dojenčkove krvi, zato v nosečnosti priporočajo uživanje hrane, ki vsebuje železo in jemanje železa kot prehrambenega dodatka. Dobro vemo, da se je količina krvi v našem telesu z nosečnostjo znatno povečala, zato je pomembno, da telesu nudimo vso potrebno podporo. Kofein zavira absorpcijo železa v telo, kar je dodaten tehten razlog zame, da klasično kavico nadomestim z brezkofeinsko ali kakšnim sokom.

Z večjega so me zgornja dejstva dovolj prepričala. Poleg tega, ko sem brala o tem kako pomembna je pravilna prehrana v nosečnosti in koliko večja je lahko moja odgovornost za zdrav prihod tega otroka na svet, sem se odločila, da kavo res zamenjam s kakšnim zelenjavnim smoothijem ali kozarcem naravnega soka. Ko me premami potreba po kavi, bom si privoščila brezkofeinsko različico ali pa projo.

Če se odličite opustiti kavo, vam priporočam, da to storite postopoma. Po nekaj dnevih brez kave pa boste že lahko uživali v svojem dobrem počutju. Če pijete kavo iz istih razlogov kot jaz, torej to za vas predstavlja nek dnevni ritual – potem vam bo malo lažje nadomestiti kavo s katerim drugim napitkom.

Kaj vse vsebuje kofein?

Za eno stvar smo že vsi prepričani, torej kava. Poleg kave kofein lahko najdemo v čajih, coca-coli, čokoladah…

Ne pozabite, največ kar lahko damo našemu otroku v nosečnosti je srečna mamice! Vse ostalo so dodatki ;)!

Raziskave o učinkih pitja kave v nosečnosti

Kot sem obljubila v video vam posredujem nekaj povezav do raziskav o pitju kave v nosečnosti:

https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-014-0174-6

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0132334

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26026343/

Morda ti bo tudi všeč

Pusti Komentar

Spletna stran uporablja piškotke! OK Več o tem

Zasebnost & Piškotki