Glukoza test – Nosečniška sladkorna

napisal/a enasamamama

Sladko v nosečnosti… še pred kratkim si brez tega ne bi mogla predstavljati zadnjih in prihajajočih tednov. Ne vem kako je pri vas, jaz pa sem začela s peko po dobrih desetih letih pavze, samo da je doma kaj sladkega. Zdaj sem počasi prišla v tisto obdobje v nosečnosti, ko je prišel čas, da preverimo kako je z nosečniško sladkorno. Vas zanima kako je potekal pregled? Berite dalje…

Na spodnji povezavi si lahko prenesete navodila za pripravo na testiranje. Jaz sem svoja prejela pri ginekologinji in jih za vas prepisala.

Moj pregled se je začel ob 7:30 v laboratoriju Adolfa Drolca, kjer so vsi bili izjemno prijazni in ustrežljivi, zato je vse skupaj bilo veliko bolj prijetno kot sem lahko sploh pričakovala. Po tem ko sem se javila v sprejemni pisarni so me napotili na prvi odvzem krvi. Prvič v življenju se mi je zgodilo, da odvzema krvi sploh nisem čutila. Cela navdušena sem prosila gospo, če lahko opravim tudi preostala dva prevzema pri njej in mi je rekla, da sploh ni problem, samo če bo takrat na oddelku. Po tem je šla opozorit še v drugo ambulanto o moji želji, kar me je čist navdušilo, res odnos nad pričakovanji. Po opravljenem odvzemu krvi, naj še samo na mestu opozorim, da morate biti tešči, sem morala počakati rezultate.

V čakalnici sem zaslišala svoje ime in so me v ambulanti čakali s plastičnim 0,5l kozarcem, v katerem je bilo cca 0,2l čaja. Glukozni napitek je tudi izgledal kot čaj, bil je topel in na nek način imel malo okusa po čaju. Noter so se videla vlakna limone, kar je zelo prijalo glede na to kako sladko je vse skupaj. V primeru, da bi bil moj prvi rezultat odvzema krvi slab, preiskave ne bi nadaljevali.

Po tem, ko sem spila glukozo sem morala eno uro čakat na drugi odvzem krvi, kar je bil najslabši del vsega skupaj. Dolgčas ti je, ne smeš pit, ne smeš jest, ne smeš se gibat in cel čas imaš gor masko. To z masko pa je sicer prekletstvo korona nosečk, ki jo moramo imet na vsakem pregledu. Točno po eni uri sem opravila še drug odvzem. Po ponovljeni vaji tega odstavka, torej po enournem čakanju pa še tretji odvzem krvi.

Celotno izkušnjo bi jaz opisala kot prijetno, ne zaradi samega testa, ampak zaradi odnosa celotnega osebja. Sam test tudi ni najslabše kar se mi je zgodilo v življenju :). Vprašala sem če lahko počakam na rezultate, ampak mi jih sporoči moja ginekologinja. Glede na to, da še vedno nisem prejela klica, predvidevam da je vse ok. Na preiskavo sem šla zelo optimistično, ko je pa bilo vsega konec mi je dalo malo misliti… nosečniška sladkorna lahko predstavlja številna tveganja zame in za mojo malo princesko, zato ne glede na to kako se nama lušta sladko, bom se sladkarijam malo odpovedala in jih nadomestila s kakšnim sadjem, ki mi bo dalo še kakšne hranljive snovi poleg.

Mogoče pa je smiselno opozoriti, da sem slišala tudi primere, ko so bile punce omotične ali jim je bilo slabo, zato je res bolje, da do konca preiskave počakate v laboratoriju. Kar se tiče samega okusa čaja iz glukoze pa sem že tudi kdaj spila kaj slabšega, zato kar pogumno, brez nepotrebnih predhodnih skrbi!

Ostanite zdravi!

  • Ena Sama Mama

Morda ti bo tudi všeč

Pusti Komentar

Spletna stran uporablja piškotke! OK Več o tem

Zasebnost & Piškotki