6. teden nosečnosti

napisal/a enasamamama
nosečnost 6. teden

Do zdaj najbrž že čutite en kup “nosečniških simptomov”. Vaš otročiček je v 6. tednu nosečnosti velik približno 0,5 cm (0,51-0,64 če smo bolj natančni) kar je velikost grahovega zrna. Zdaj ste torej v drugem mesecu nosečnosti in imate še dobrih 7 mesecev ali 34 tednov do poroda. Kaj se torej dogaja ta teden z vami in vašo malo štručko?

Oblikuje se glavica otroka

Če se še spomnite kako izgleda vaš otrok v 5. tednu nosečnosti, potem najbrž veste, da bolj težko opazite podobnost z vami ali bodočim očkom. No, ta teden bi prav tako težko našli skupne poteze, ampak dobra novica je, da se le-te počasi začnejo oblikovati, saj se že razvijajo čeljust, lička in brada, ki bodo kaj kmalu postali prikupen obrazek. Pikici, ki ju vidite ob straneh se bosta sčasoma premaknili na svoje mesto in oblikovali oči in nosek. Razvidni sta že prav tako ušesni jamici, kjer se začenja oblikovati ušesni kanal, ki trenutno zaradi nerodnega položaja izgleda kot jamici na ličkah.

Kljub temu, da je že vse kar smo omenili zgoraj zelo velik zalogaj za nekaj v velikosti grahovega zrnca, se v tem tednu prav tako začnejo oblikovati ledvice, jetra in pljuča skupaj s srčkom, ki bije že dobrih 110 krat na minuto.

Kako merijo otroka v nosečnosti?

Ker bo vaša štručka imela večino časa skrčene noge, se njegova ali njena dolžina meri od vrha glavice do mičkene trtice. Zaradi tega je težko napovedati natančno dolžino telesa otroka, kaj vi mislite, bo na dolgih ali kratkih nogah?

Vaše telo v 6. tednu nosečnosti

Pogosto uriniranje

Mogoče se vaše telo še ni spremenilo navzven, ampak občutki nelagodja in napihnjenost vas opominjajo na to, da se znotraj vas razvija povsem novo bitje. Imate željo po določeni hrani, do katere ste prej bili ravnodušni? To ni nič nenavadnega.

Eden iz zgodnjih znakov nosečnosti, nad katerim niti ena nosečka ni prav posebej navdušena, sploh če se mora zaradi tega vstajati sredi noči – je pogostejše uriniranje. Zakaj se to dogaja? Nam že dobro poznan nosečniški hormon hCG povzroča večjo prekrvavitev v območju medenice – dobro za intenzivnejše spolne užitke in malo manj dobro za vašo statistiko časa, ki ga preživite na WC.

Še en razlog za pogostejši obisk toaletnih prostorov je učinkovitejše delovanje ledvic, ki bolje odvajajo odpadke iz telesa. Poleg teh dveh razlogov, ki se že sama po sebi zdita prepričljiva, je tukaj še tretji – vaša maternica raste in je vedno manj prostora in več pritiska na mehur. Na srečo se v drugem tromesečju to malo razbremeni, saj se maternica dvigne v trebušno votlino.

Mini tips:

Ko opravljate malo potrebo, se malo nagnite naprej. To omogoča, da se vaš mehur vsakič popolnoma sprazni. Morda si boste tako prikrajšali kakšen odvečni izlet v kopalnico ;).

Zgaga v nosečnosti?

Možnosti, da se temu popolnoma izognete v nosečnosti so zelo majhne. Pas mišic na vrhu trebuha, ki običajno zadržuje dvigovanje prebavnih sokov, se sprosti, pri čemer kot posledico čutimo zgago.

Mini tips:

  • Zgago v nosečnosti lahko blažite, če se izogibate živil kot so citrusi, paprika in paradižnik. Vključno z omakami za pice in testenine. Dobro premislite tudi preden se odločite za kaj mastnega.
  • Oblačila, ki omejujejo vaš trebuh prav tako lahko ojačajo zgago.
  • Zaključite z obroki 4 ure pred spanjem, med spanjem naj bo vaša glava dvignjena malo višje.

Večje prsi

Ne, to ni vaša domišljija – vaše prsi postajajo večje vključno z bradavičkami, ki rade malo bolj pokukajo ven kot ponavadi. So vaše bradavice postale temnejše? Tudi to je normalno… brez skrbi! Poleg vizualnih sprememb lahko začutite tudi večjo občutljivost prsi. Opozorite vašega partnerja, da jih od zdaj deli s še enem družinskim članom, kar zahteva malo bolj nežno obravnavo.

Slabosti in bruhanje

Ne glede na to kako neprijetno je lahko to obdobje v nosečnosti, je tudi to lahko znak zdrave nosečnosti. Ene občutijo občasne slabosti, spet druge pa imajo s tem večje težave. Tudi bruhanje je bolj pogosto kot se vam morda zdi na prvo žogo. Če slabosti ne občutite, vas ne rabi skrbet, nekatere nosečke celo nosečnost zvozijo brez tega neprijetnega stranskega učinka! Kljub temu, da se ta simptom imenuje “jutranja slabost” se lahko pojavlja ne glede na del dneva.

Mini tip:

Če imate težave z “jutranjo slabostjo” poskusite zauživati več manjših obrokov skozi dan. Zjutraj še preden se vstanete s postelje poskusite pojest kreker ali pa keks.

Poleg vseh zgornjih simptomov nosečnosti v 6. tednu se lahko prav tako pojavita zatekanje in napihnjenost. Poskusite v svojo prehrano vključiti čimveč vlaknin in pijte zadostno količino vode.

Pa se je le začelo dogajati… do zdaj ste najbrž že ugotovili, da ste noseči. Čas je, da se naročite na prvi ultrazvok pri izbranem ginekologu in prvič zagledate malo bitjece v vas! Do takrat bo že kaj za videt ;)!

LP – Ena Sama Mama

Morda ti bo tudi všeč

Pusti Komentar

Spletna stran uporablja piškotke! OK Več o tem

Zasebnost & Piškotki