Strije v nosečnosti – moja nosečniška fobija št. 1

napisal/a enasamamama
strije v nosečnosti

Ko se ženske odločimo za otroka, se zavedno sprijaznimo tudi z dejstvom, da ima to lahko številne posledice ne samo na naš življenjski slog, ampak tudi na telo. Na spremembo življenjskega sloga gledam pozitivno, ni me pa strah priznat, da se bojim telesnih sprememb. Najbrž strije v nosečnosti niso samo moja fobija. Ko to povem na glas so najbolj priljubljeni komentarji:

  • pa kaj če boš dobila kakšno strijo,
  • vse smo to morale dati skozi, boš tudi ti,
  • tak pač je,
  • zakaj pa misliš, da imajo ženske široke boke po porodu.
  • to ni nič takega,
  • če že imaš strije jih boš sigurno imela še več…

ipd. itd.

In sem se seveda po vsem tem pomirila in vse je bilo vredu. Vi bi se tudi, ali?!? Rada imam rek (ali karkoli je pravi izraz za to) – če ne znaš pomagat, bodi tiho!

Jaz nimam nobene težave s tem, če ima kdo kakšno kilo ali strijo preveč, občudujem ljudi, ki se sprejemajo takšni kot so in nikogar ne obsojam. Nasploh imam ljudi rada, hitro pozabim slabo, v vsakem iščem pozitivne lastnosti in občudujem lastnosti zaradi katerih človek izstopa. To pa še ne pomeni, da bi jaz imela življenjski slog, telo, mišljenje ali karkoli drugega kar se mi zdi pri določeni osebi “carsko”. Kaj to v tem primeru pomeni? Z največjim razumevanjem in mero sočutja gledam mamice, ki so imele izzive s telesnimi spremembami v nosečnosti in niso mogle ali želele vplivati na to, osebno pa bom se potrudila narediti vse, da se bom izognila stranskemu efektu kot so strije.

Odkod ta strah?

Moje prve strije po zadnjici in stegnih sem dobila že v najstniških letih. Ne bom rekla, da mi je to uničilo samozavest ali drastično vplivalo na moje življenje, bi pa zagotovo raje videla, da jih ne bi imela. Strije na trebuhu pa se mi zdijo še bolj vpadljive, imamo milijon krem za odpravljanje strij, ki ne pomagajo, ampak se prodajajo, ker si vsak želi to odpravit.

Pred kakšnim mesecem dni sem se zbudila ( v 5. mesecu nosečnosti) in sem imela črto na trebuhu, za katero sem bila prepričana, da je strija. V resnici je bil samo odtis pižame na mojem trebuščku in dokler ni izginil je bil moj dan obarvan v žalovanje. Ko enkrat veš, da je tvoja koža nagnjena k temu in vidiš kako se pojavi prva – veš, da to je šele začetek. V 4. mesecu nosečnosti mi je trebušček začel relativno hitro rast in še vedno imam včasih dneve, ko čutim kako se mi koža na trebuhu razteza. Za tiste, ki tega še niste doživeli – to je pekoč in rahlo srbeč občutek na koži. Če imate težave s tem, priporočam, da imate vedno pri roku kakšno kremico.

Izdelki, ki jih uporabljam

Vse do 6. meseca sem se dnevno mazala z mandljevim oljem, kar mi je kožo sicer navlažilo, ampak večino časa sem imela občutek, da sem mastna in umazana. Do krem za nosečnice sem bila skeptična, dokler nisem na Instagramu našla Irene in na njenem profilu prebrala identično zgodbo svoji. V svoji nosečnosti je uporabljala kremo za preprečevanje strij pri nosečnicah, ki so jo razvili doma (izdelujejo svojo naravno kozmetiko – Kozmetika Timus) in se je na tak način izognila nosečniškim strijam, kljub temu, da jih je imela že od prej. Seveda me je takoj prešinilo – je izvedljivo, deluje, moram poskusit.

Kremico preizkušam že drugi teden in sem prezadovoljna. Še vedno nimam nobene strije, čeprav je trebušček zopet opazno zrasel. Moje pižame in posteljnina so suhe in dišijo, hkrati pa čutim, da je moj trebušček navlažen dalj časa. Zelo mi je všeč tudi ta naravni vonj in samo dejstvo, da je to organski izdelek.

Ni rečeno, da bom do konca moje nosečnosti ostala brez strij, ampak srčno upam, da mi bo to uspelo. Naslednje 3 mesece bom kožo še naprej negovala s Timus kremo za preprečevanje strij vsaj 2x na dan kot to delam zdaj in upala na najboljše. Mogoče zaradi moje obsesije, da strije zares preprečim bom vmes še uporabljala olje, recimo po tuširanju, ko si namažem celo telo in počakam, da se vpije.

Mini tips:

  • Za preprečevanje strij v nosečnosti je prav tako pomembna hidracija.
  • Ko si nanašate kremo/olje/maslo si ga temeljito vmasirajte v namazane predele, da lahko prodre globlje v kožo.
  • Z mazanjem pričnite čimprej.

Upam, da boste imeli čim lepšo izkušnjo brez strij v nosečnosti ali po njej!

Tukaj pa si lahko ogledate še video!

Ena Sama Mama

Morda ti bo tudi všeč

Pusti Komentar

Spletna stran uporablja piškotke! OK Več o tem

Zasebnost & Piškotki