7. teden nosečnosti

napisal/a enasamamama
7. teden nosečnosti

V 7. tednu nosečnosti je vaš otročiček velik kot borovnička, približno 0,63cm in čeprav se ne sliši veliko – je to 10.000 več kot ob spočetju pred enim mesecem. Ostalo je še 34 tednov ali 7 mesecev.

Kaj se razvija v 7. tednu nosečnosti?

Dobrodošla popkovina! Popkovina povezuje otroka s posteljico in mu dovaja hranila in kisik. Prav tako je njena naloga, da odvaja odpadke v vaš krvni sistem. V tem tednu se razvije tudi čep, ki se usede v odprtino v materničnem vratu in na ta način varuje maternico pred bakterijami in okužbami.

To, da dojenček ima “rep” vemo že iz prejšnjih tednov, v 7. tednu pa se razvijajo majhne rokice in nogice. Te zaenkrat še imajo kožico med prsti, ampak je to le vprašanje časa. S hitrostjo 100/minuto se razvijajo možganske celice, zato je v tem tednu rast še v veliki meri osredotočena na glavo. Majhne ledvičke so že nastale in bodo kmalu začele s proizvajanjem urina. Čeprav je zunanja oblika otroka še vedno bolj podobna majhnemu paglavcu ali vesolčku, se mu že razvijajo usta in jezik.

Kaj se dogaja s telesom v 7. tednu nosečnosti?

V 7. tednu bi vam morali nosečniški simptomi že jasno sporočati, da v vas raste majhno bitjece. Jutranje slabosti, ki vas pestijo cel dan? Vedno težje spenjate vašo najljubšo bluzo v predelu prsi? Moteča odvečna slina (ta simptom bi moral izginiti do začetka 2. tromesečja, do takrat si lahko pomagate z žvečilnimi gumami)?

Večje prsi

Sama nisem doživela tega čudeža, ampak nekaterim lahko do 7. tedna nosečnosti prsi zrastejo za 1 košarico! Vaše bradavičke so že verjetno bolj temne, velike in izstopajo bolj kot prej. V prsih se nabira maščobno tkivo in se povečuje prekrvavitev in vse to že zdaj, ne glede na to, da boste dojili šele čez 33 tednov! Na žalost je tudi preobčutljivost prsi eden izmed simptomov nosečnosti.

Slabosti

Slabosti so še vedno eden izmed potencialnih simptomov, ki jih doživljate. Nekaj prilagajanj bo zagotovo potrebnih. Tudi če s tem nimate težav, bi bilo smiselno določene stvari izločiti iz jedilnika. Močno začinjena hrana, salame, manj zapečeno meso in zagotovo bi se našlo še par stvari, ki bi sčasoma napolnile seznam. Premislite tudi o pitju kave oziroma njeni zaužiti količini. Če vam je slabo – poskusite poiskati kakšne alternative s katerimi lahko preemete dovolj vlaknin, beljakovin, vitaminov in mineralov.

Utrujenost

Na ta simptom se lahko navadite. Tudi če izgine v 2. tromesečju, ga boste deležni v 3. spet. V nosečnosti bi morali počivati več kot ponavadi. Če pomislite kaj vse se dogaja v vašem telesu, je logično da ste utrujeni! Razvoj posteljice, otroka, njegovih vitalnih funkcij in organov, zagotavljanje energije za vas… uf… Utrujenost lahko blažite z uživanjem več obrokov hrane tekom dneva.

Mini tips za 7. teden nosečnosti

7. teden nosečnosti lahko prinaša še kakšne dodatne skrbi ali “stranske učinke”. Nekaj pogostih pojavov in vprašanj je pripravljenih spodaj.

Koliko bi se morala zrediti do zdaj?

Normalno bi bilo 1-2kg, ampak ker je otročiček zaenkrat zelo majhen (šele zdaj v 7. tednu nosečnosti lahko prvič omenimo težo, ki je 1g) ni nič narobe tudi če se niste zredili. Da vas še dodatno pomirim moja teža v 7. tednu je bila približno -2kg(zaradi slabosti in bruhanj). V 2. tromesečju boste lahko bolj realno spremljali porast teže. Če bi bila nihanja teže prevelika, vas bo na to opozoril vaš ginekolog.

Imam krče, je to normalno?

Krči so dokaj pogosti v 1. tromesečju in so povezani z raztezanjem maternice, zato ni razloga za odvečne skrbi. Kakorkoli, če imate krče v kombinaciji z vrtoglavico, čudnim izcedkom, glavobolom ali drugimi nenavadnimi simptomi – raje pokličite zdravnika.

Kako lahko blažim težave s kožo?

Nosečnost lahko včasih povzroči suho, mastno kožo ali oboje hkrati. Če imate prav tako težave z mozoljčki, priporočajo umivanje obraza 3xdan, ampak z manj agresivnimi izdelki. Osebno sem namesto umivanja čez dan uporabljala naravno micelarno vodico – Timus. Agresivni izdelki vam lahko kožo samo dodatno razdražijo, zato bodite pazljivi pri izbiranju.

Do naslednjega tedna,

Ena Sama Mama

Morda ti bo tudi všeč

Pusti Komentar

Spletna stran uporablja piškotke! OK Več o tem

Zasebnost & Piškotki