27. teden nosečnosti

napisal/a enasamamama

V 27. tednu nosečnosti je otročiček velik 37cm in težak 0,9kg, kar je dvakrat več kot pred štirimi tedni. 27. teden nosečnosti je že 7. mesec. Čestitke in dobrodošli v 3. trimesečju! Ostane še 13 tednov oziroma 3 mesece.

Aktualno dogajanje – otrok v 27. tednu nosečnosti

Dojenček vas sliši, vendar je zvok pridušen, saj so njegova ušesa pokrita z belo sirasto mastjo (vernix caseosa), ki prikriva celotno njegovo telo in ga varuje pred številnimi bakterijami. Kljub temu, vaš otrok lahko že prepozna vaš in partnerjev glas, saj njegov sluh izjemno napreduje. Čas je, da izberete pravljice in uspavanke, saj jih boste kmalu potrebovali.

v 27. tednu nosečnosti vaš partner lahko sliši otrokov srčni utrip če se z ušesom nasloni na vaš trebušček.

Tudi brbončice vašega dojenčka so se zelo razvile in zdaj lahko dojenček okuša nekatere okuse. Če čutite nenavadne gibe v trebuhu, je to lahko kolcanje. Ko se otrokova pljuča razvijajo je verjetnost kolcanja vedno večja.

Vaš otročiček prav tako pridno razvija mišični tonus kar je posledica vsega tega bincanja, ki ga čutite zadnje čase. Večina dojenčkov je v tem času še vedno v rahlo zvitem položaju.

Otekanje

Dva tedna nazaj je vaš trebušček bil velik kot nogometna žoga, zdaj do 27. tedna pa je vaša maternica že zrasla in otekla do velikosti košarkaške žoge. Na žalost, to ni edina stvar, ki zateka.

Približno v tem času nosečnosti 3/4 nosečnic občutijo otekanje okončin – stopal, gležnjev in rok. Do tega pojava pride zaradi kopičenja tekočine v telesu, saj imamo povečan obtok krvi in nam maternica pritiska na spodnje vene, ki skrbijo za to, da se naša kri iz spodnjih okončin vrača v srce.

Otekanje okončin v nosečnosti je normalen pojav, ki je začasen, kljub temu pa ne bi bilo nesmiselno, če se za nekaj časa odrečete prstanom in pretesnim čevljem. V primeru, da se vam zdi otekanje pretirano, se posvetujte s svojim zdravnikom, saj lahko v kombinaciji z drugimi simptomi otekanje kaže na preeklampsijo (nosečniška bolezen). Otekanje lahko blažite tako, da se izogibate dolgotrajnemu sedenju ali manj časa stojite na nogah, če imate priložnost, da med sedenjem ali ležanjem dvignete noge malo višje je tudi to odličen način za manjšanje oteklin. Ne pozabite na zadostno hidracijo!

Nosečniški izpuščaji

Pojavijo se lahko v več oblikah in so prava nadloga, saj lahko srbijo in pečejo. Vzrok za njihov nastanek je že v osnovi pregreto nosečniško telo, znojenje in drgnjenje kože na predelih, kjer do tega prej ni prihajalo – pregib med in pod prsi, predel med sramnico in spodnjim delom trebuha ter notranje strani stegen. Hladen in vlažen obkladek vam lahko začasno omili neprijeten občutek. Za dolgoročno blaženje lahko tudi ta predel mažete z oljem, kremo ali maslom, ki ga uporabljate proti strijam.

Meni osebno se je ta občutek pojavljam med prsi in trebuhom, sploh v času nošenja nedrčka, zaradi katerega je prihajalo še do dodatnega trenja kože. Nisem imela nobenega vidnega izpuščaja, ampak občutek se je vedno pojavljal na istem mestu. Za pomiritev kože sem uporabljala olje in kremo.

Nosečniški simptomi v 27. tednu nosečnosti

  • Vrtoglavica ali omedlevanje – je pogost nosečniški sindrom, kljub temu pa ga omenite vašemu ginekologu/ginekologinji. Vrtoglavico lahko zaustavite tako, da se vležete in dvignete noge nad višino glave. V tem tednu sem tudi sama prvič v času nosečnosti doživela ta sindrom.
  • Krvaveče dlesni – v nosečnosti so vaše dlesni lahko zatečene, vnete ali celo krvavijo. Tudi ta simptom je zelo razširjen med nosečkami. Poskrbite, da imate dobro ustno higieno.
  • Srbeč trebušček – to je posledica raztezanja kože in je lahko prav tako zelo neprijetna in moteča izkušnja. Da se temu izognete, poskrbite da je koža trebuščka navlažena. Ne praskajte!
  • Sindrom nemirnih nog v nosečnosti – imate občutek, da vaše noge živijo po svoje? Pogosto čutite mravljinčenje in tresenje nog? Posvetujte se s svojim zdravnikom, to lahko nakazuje na pomanjkanje železa, anemijo ali občutljivost na nekatera živila. Sproščanje pomaga!
  • Ostre bolečine v predelu trebuščka – tudi to sem ta teden prvič doživela sama. Ostra bolečina, na nek način bi lahko to primerjala s krči. Pomagalo mi je, da sem spraznila mehur, popila malo vode in zamenjala položaj. Pojavi se lahko zaradi neprimerne drže, položaja, nenadnega giba ipd..
  • Zamašen nos – kot otekanje trebuščka, nog, rok in prstov lahko pride tudi do otekanja nosnih kanalov. Po porodu seveda to mine tako kot tudi velika večina ostalih sindromov, do takrat pa si na žalost to lahko samo blažite ta učinek s kapljicami ali solnimi raztopinami.

Če potegnemo črto, ti sindromi niso najbolj prijetni, ampak smo vedno bližje koncu in se splača malo potrpet preden dobimo v naročje naš mali čudež.

Poskusite maksimalno uživati v preostanku in se beremo naslednji teden!

Ena Sama Mama

Morda ti bo tudi všeč

Pusti Komentar

Spletna stran uporablja piškotke! OK Več o tem

Zasebnost & Piškotki