28. teden nosečnosti

napisal/a enasamamama

Čestitke! ste v 28. tednu nosečnosti ali 7. mesecu… Pred vami je še samo 12 tednov ali dobra 2 meseca! Vaša štručka je velika približno 38cm in tehta 1kg. Objave 3. trimesečja pišem sproti, torej sem tudi sama v 28. tednu z vami!

Otrok v 28. tednu nosečnosti

V tem tednu naša mala sreča začne doživljati REM fazo spanja, kar pomeni da najbrž tudi sanja. Mislite, da tudi on/a sanja o dnevu, ko vas bo končno spoznal/a? Očke naše bebe pa se ne premikajo samo v času spanja! V 28. tednu dojenček lahko odpira in zapira očke s svojimi novonastalimi, čudovitimi trepalnicami. Mežikanje je le en izmed trikov, ki se jih otrok uči za namene spoznavanja zunanjega sveta. Poleg mežikanja vaša štručka vadi tudi kašljanje, kolcanje, sesanje in dihanje.

V tem obdobju mali nagajivec pogosto kaže jezik… razlog za to sicer ni znan, ampak predvidevajo, da otrok okuša vsebino plodovnice.

Za ta teden je prav tako značilno, da se otročiček počasi namešča v položaj za porod, kar pomeni z glavico dol, proti najbližjemu izhodu v vašem telesu.

Vaše telo v 28. tednu nosečnosti

Išias v nosečnosti

Kot vemo že od začetka nosečnosti, se v našem telesu proizvaja hormon relaksin, ki nam mehča vezi in sklepe, z namenom da ob pravem času smo dovolj “mehke” in se nam ob porodu medenica razširi in s tem omogoči lažji prehod otroku skozi porodni kanal. Ohlapne medenične in križne vezi pa so izpostavljene vedno večji telesni teži med nosečnostjo, kar povzroča bolečine.

Zdaj, ko ste že v zadnjem trimesečju in sta 2/3 poti za vami so tudi nosečniški simptomi vedno bolj zanimivi… Najlepši in najbolj brezskrbni nosečniški dnevi so mimo, zdaj ste veseli vsake normalno prespane noči, vsakega dneva brez otečenih nog, večino časa ste najbrž utrujeni, bolečine v križu pa so že nekaj samoumevnega. In čeprav vas še ne zbuja jok sredi noči, vaš otrok vam že zdaj gre na živce – ampak tokrat v dobesednem pomenu besede ;)! Ko se vaš mali škrat namešča v položaj primeren za porod, vam lahko glavica pritiska na išiasni živec.

Pri tem vam lahko pomagajo topla kad, obkladki, razgibavanje. Lahko se zgodi, da se otrok premakne in bolečina mine sama od sebe.

Občutljiva koža

Med nosečnostjo lahko vaša koža postane bolj občutljiva tudi če prej nikoli niste imeli teh težav. Predvsem so izpostavljeni predeli, kjer se koža razteza – trebuh, stegna in boki. Zaradi hormonov, smo nosečke bolj občutljive na dejavnike, ki prej na nas niso imeli takšnega vpliva. Malo več pozornosti bo potrebno nameniti sončenju, detergentom in kremam, ki jih uporabljate in celo nekaterim živilom. Izogibajte se izdelkom, ki vsebujejo veliko dodatkov kot so barvila, dišave ipd..

Simptomi značilni za 28. teden

  • Napihnjenost in vetrovi – je eden najpogostejših in najmanj prijetnih simptomov nosečnosti, ki se lahko pojavi v 11 tednu in traja vse do poroda. Hormon progesteron povzroča sprostitev gladkega mišičnega tkiva vključno s prebavili. To upočasni našo prebavo, zaradi česar se pogosto počutimo napihnjeni. Vedno večja maternica pritiska na danko, kar zmanjša naš zavestni nadzor nad vetrovi. Priporočljivo je zauživanje zadostne količine vode in vlaknin, več manjših obrokov, počitek, manj stročnic.
  • Vrtoglavica ali omedlevanje – je pogost nosečniški sindrom, kljub temu pa ga omenite vašemu ginekologu/ginekologinji. Vrtoglavico lahko zaustavite tako, da se vležete in dvignete noge nad višino glave.
  • Disfunkcija sramnične zrasti – bolečina v medeničnem obroču povezana z nosečnostjo. Kot smo omenili že prej, hormon relaksin povzroča mehčanje medeničnega obroča in s tem omogoča njegovo večjo gibljivost, kar je lahko neprijetno ali celo boleče pri hoji, oblačenju, vstajanju iz postelje ipd.. Bolečino ali neprijeten občutek lahko blažite s pasom za nosečnice, ki ga lahko najdete na spletu.
  • Zamašen nos – kot otekanje trebuščka, nog, rok in prstov lahko pride tudi do otekanja nosnih kanalov. Po porodu seveda to mine tako kot tudi velika večina ostalih sindromov, do takrat pa si na žalost to lahko samo blažite ta učinek s kapljicami ali solnimi raztopinami.
  • Krvaveče dlesni – v nosečnosti so vaše dlesni lahko zatečene, vnete ali celo krvavijo. Tudi ta simptom je zelo razširjen med nosečkami. Poskrbite, da imate dobro ustno higieno.
  • Melazma ali nosečniška maska – je pigmentacija na obrazu, ki prizadane 50-75% nosečnic. Nasanek pigmenta je povezan s hormoni in mine po porodu ali najkasneje, ko prenehate dojiti. Če ste izpostavljeni soncu se stanje lahko poslabša.

Imate katere od zgornjih simptomov? Jaz sem pri sebi ugotovila disfunkcijo sramnične zrasti, ki mi nagaja že zadnjih 5 tednov sigurno, ampak temu nisem namenjala preveč pozornosti. Malo še počakamo pa bomo vidli kaj nas bo presenetilo naslednji teden!

<- 27. teden nosečnosti … 29. teden nosečnosti->

– Ena Sama Mama

Morda ti bo tudi všeč

Pusti Komentar

Spletna stran uporablja piškotke! OK Več o tem

Zasebnost & Piškotki