8. teden nosečnosti

napisal/a enasamamama

Čestitke mamica, še en teden je za vami! Vaša mala štručka raste z abnormalno hitrostjo, ta teden je velika kot malinca in meri cca 1,27cm. 8. teden je drugi mesec nosečnosti, ostane še 7 mesecev ali 32 tednov.

Kaj se dogaja z otročičkom v 8. tednu nosečnosti?

Nebeško modre? Morsko zelene? Kavno rjave? Očk vašega otročička še nekaj časa ne boste videli, ampak dobro je vedeti, da se ta teden že oblikujeta mrežnici. Nakupovanje v modri ali roza barvi? Še vedno je prezgodaj, da bi to lahko ugotovili, kljub temu pa so se spolovila v tem tednu že začela razvijati in že kmalu boste lahko vedli koga pričakujete. Do konca 8. tedna se bodo začeli oblikovati vsi glavni sistemi in organi.

Bebica ima ustnice, nosek in veke

Vaš najmlajši družinski član postaja vedno bolj podoben otročičku. Majhne rokice in nogice so že lepo razvidne, repka skoraj ni več, oblikuje pa se že zgornja ustnica, konica ljubkega noseka in tanke veke.

Srčni utrip in gibanje

Vsa ta intenzivna rast je enako razburljiva za vašega otročička kot je za vas. Majhni srček bije s hitrostjo 150-170 krat na minuto, kar je dvakrat hitreje od vašega. Čeprav bo še minilo nekaj časa, dokler boste začutili premikanje vaše štručke – ta že živahno miga in trza s svojim mičkenim telescem.

Jutranje slabosti

Medtem, ko je vaš dojenček še povsem mičken, vaša maternica je že velika kot grenivka in se vam že lahko kaže nosečniški trebušček. Kažejo pa se lahko tudi drugi nosečniški znaki kot je recimo jutranja slabost. Človek, ki je dal to poimenovanje očitno ni doživel tega simptoma, saj slabosti lahko ostanejo cel dan in celo noč. Jutranjo slabost izkusi kar 75% vseh nosečnic.

Še vedno noben zagotovo ne ve kaj povzroča jutranje slabosti in bruhanje. Obstajajo številne teorije glede nosečniških hormonov, ampak v vsakem primeru obstaja zelo malo načinov za lajšanje tega stanja, zato vzrok ni toliko bistven. Ne glede na od kod izvira, vas ne rabi skrbeti, vaš otrok se počuti vredu, tudi ko vi bruhate. Poskusite zauživati več manjših obrokov, kar bo pomagalo vašemu telesu pri prebavi.

Če ste izgubili 5kg ali hrane ne morete zadržati v želodcu vsaj 8 ur, se posvetujte s svojim zdravnikom. Edina dobra novica je, da slabosti prenehajo v obdobju od 12-14. tedna.

Zaradi jutranjih slabosti lahko uživanje sadja in zelenjave postane zelo oteženo. Poskusite uživati suho sadje in sadne sokove.

Nosečniški sindromi v 8. tednu nosečnosti

  • Slabosti so še vedno eden izmed potencialnih simptomov, ki jih doživljate. Nekaj prilagajanj bo zagotovo potrebnih. Tudi če s tem nimate težav, bi bilo smiselno določene stvari izločiti iz jedilnika. Močno začinjena hrana, salame, manj zapečeno meso in zagotovo bi se našlo še par stvari, ki bi sčasoma napolnile seznam. Premislite tudi o pitju kave oziroma njeni zaužiti količini. Če vam je slabo – poskusite poiskati kakšne alternative s katerimi lahko preemete dovolj vlaknin, beljakovin, vitaminov in mineralov.
  • Utrujenost – na ta simptom se lahko navadite. Tudi če izgine v 2. trimesečju, ga boste v 3. spet deležni. V nosečnosti bi morali počivati več kot ponavadi. Če pomislite kaj vse se dogaja v vašem telesu, je logično da ste utrujeni! Razvoj posteljice, otroka, njegovih vitalnih funkcij in organov, zagotavljanje energije za vas… uf… Utrujenost lahko blažite z uživanjem več obrokov hrane tekom dneva.
  • Močnejši vaginalni izcedek – tudi ta je posledica hormonskih sprememb v vašem telesu. Estrogen stimulira telesne sluznice vključno z vaginalnim izcedkom, ki ščiti rojstni kanal pred okužbami in vzdržuje zdravo ravnovesje bakterij, zato ga ni potrebno izpirati.
  • Napihnjenost in vetrovi – hormona relaksin in progesteron delujeta tako, da sproščata mišice v telesu vključno s tistimi v prebavilih. To povzroča počasnejšo prebavo, napihnjenost in vetrove. Poskusite biti maksimalno sproščeni med jedjo – zaradi napetosti lahko skupaj s hrano požirate zrak, kar v želodcu oblikuje žepke zraka.
  • Čudne prehrambene želje – če se vam luštajo čudne ali strupene snovi, se posvetujte s svojim ginekologom. To je lahko znak za pomanjkanje železa in drugih pomembnih za vas snovi.

Upam, da ste ena tistih srečnih mamic, ki sploh ne ve kaj so jutranje slabosti, če pa temu ni tako pa je še en teden za vami!

-Ena Sama Mama

<- 7. teden nosečnosti … 9. teden nosečnosti ->

Morda ti bo tudi všeč

Pusti Komentar

Spletna stran uporablja piškotke! OK Več o tem

Zasebnost & Piškotki