1. trimesečje nosečnosti

napisal/a enasamamama

V vas se odvija cela vojna hormonov medtem, ko se vaš otročiček udobno pripravlja na 9 mesečni najem vašega telesa. In čeprav mogoče še ne izgedate noseče se tako zagotovo počutite! Čeprav nad vsemi simptomi najbrž niste navdušeni, poskusite razmišljati o nagradi na koncu te poti.

Kako dolgo traja prvo trimesečje?

Prvo trimesečje nosečnosti traja od prvega do trinajstega tedna.

Niste prepričani v katerem tednu ste? Kot začetek nosečnosti se šteje prvi dan vaše zadnje menstruacije. Imejte v mislih, da se ta datum lahko prestavi, sploh če nimate rednih menstruacij. Če ste radovedni in želite vedeti še preden greste na svoj prvi pregled lahko naredite ClearBlue test nosečnosti, ki vam pokaže v katerem tednu ste.

Rast otroka v 1. trimesečju nosečnosti

V prvem trimesečju se vaš otrok dobesedno razvije iz celice v majhno človeško bitjece velikosti breskve! Oblikujejo se organi, okončine, organski sistemi in proti koncu se ta mala štručka začne že zavestno premikati. Nekaj prelomnic v razvoju:

 • Razvoj kosti pri dojenčku – nekje do 6. tedna nosečnosti vaš dojenček že lahko pretegne mičkene nogice in rokice, do 10. tedna pa še svoje mini prstke.
 • Lasje in nohti – koža se začne oblikovati med petim in osmim tednom nosečnosti, medtem ko lasni mešički in nohtne plošče se začnejo tvorit v 11. tednu.
 • Prebavni sistem – približno do 8. tedna se bo začelo oblikovati dojenčkovo črevesje, hkrati se razvijata tudi mičkeni ledvički.
 • Čut za dotik – v 8. tednu bo bebica imela receptorje za dotik na obrazu, do 12. pa še na genitalijah, dlaneh in podplatih.
 • Vid – do 4. tedna se oblikujejo živci in leče, v 8. tednu pa se že tvori mrežnica.
 • Srček – do 5. tedna se srčna kanala združita in oblikujeta srček, ki bo z vsakim tednom bolj močan in bo njegovo bitje vedno bolj redno. Na ultrazvoku v 9. ali 10. tednu boste lahko ta mali čudež že slišali.
 • Možgani – v 8. tednu bo vaš malček že imel mičkene delujoče možgančke.
 • Okušanje – do 8. tedna bo dojenček imel razvite brbončice, ki so povezane z možgančki – ampak bo za okušanje potreboval še okušalne pore. Z razvojem še teh bo bebica lahko okušala vsebino plodovnice, ki mimogrede ima okus po vašem zadnjem zaužitem obroku.
9. teden nosecnosti

Poleg zgoraj omenjenega se bodo v prvem trimesečju razvile še mišice, ustvarjati se začnejo bele krvničke in glasilke.

Spremembe v vašem telesu v 1. trimesečju nosečnosti

Spremembe, ki se odvijajo v vas so neverjetne, nekaj najpogostejših zgodnjih nosečniških simptomov pa bomo našteli tukaj:

 • Jutranje slabosti – so vedno eden izmed potencialnih simptomov, ki jih doživljate. Nekaj prilagajanj bo zagotovo potrebnih. Tudi če s tem nimate težav, bi bilo smiselno določene stvari izločiti iz jedilnika. Močno začinjena hrana, salame, manj zapečeno meso in zagotovo bi se našlo še par stvari, ki bi sčasoma napolnile seznam. Premislite tudi o pitju kave oziroma njeni zaužiti količini. Če vam je slabo – poskusite poiskati kakšne alternative s katerimi lahko prejmete dovolj vlaknin, beljakovin, vitaminov in mineralov.
 • Pogosto uriniranje – eden izmed zgodnjih znakov nosečnosti, nad katerim niti ena nosečka ni prav posebej navdušena, sploh če se mora zaradi tega vstajati sredi noči. Zakaj se to dogaja? Nam že dobro poznan nosečniški hormon hCG povzroča večjo prekrvavitev v območju medenice – dobro za intenzivnejše spolne užitke in malo manj dobro za statistiko časa, ki ga preživite na WC.
 • Občutljive prsi –  večji obtok krvi in večja košarica lahko povzročita občutljive in boleče prsi, ki vas prav tako lahko zbujajo ponoči. Čas je, da preklopite na bombažno spodnje perilo, nedrčke brez kosti ali pa mogoče celo udobne nedrčke za dojenje, ki jih boste v vsakem primeru potrebovali tudi pozneje. Če vam ta sprememba premalo blaži občutljivost in bolečino, lahko poskusite s hladnimi ali toplimi obkladki (karkoli se boljše obnese za vas).
 • Nihanje razpoloženja – se lahko pojavi ali ne. Če imate zgodovino z depresijami, se o tem pogovorite s svojim zdravnikom.

Poleg vseh teh simptomov vas lahko doletijo še zaprtost, kislina, utrujenost, glavoboli, okus kovine v ustih, napihnjenost in vetrovi pa še kaj zraven. Brez skrbi, drugo trimesečje pride kot jasno nebo po burji.

Telesna teža v prvem trimesečju

Vaš otročiček je še vedno zelo majhen, zato se od vas v prvem trimesečju ne pričakuje nobenih presežkov glede spremembe telesne teže. Normalno je če se zredite za nekaj kg, ni pa nič hudega tudi če shujšate, saj sta izguba apetita in slabosti povsem normalna sindroma v prvem trimesečju.

Rek, da morate jest za dva ne drži, v prvem trimesečju ne potrebujete nobenega dodatnega vnosa hrane zaradi otroka. Skrbite samo, da se prehranjujete redno in zdravo.

Kdaj k zdravniku?

Prvi pregled je dobro opraviti nekje v 10. tednu nosečnosti, torej pokličite vašega ginekologa/ginekologinjo, sporočite dobro novičko in povprašajte za termin. Za vse naslednje korake in preglede vas bodo obvestili.

Izredno morate k zdravniku če se pojavi katerikoli od spodnjih znakov:

 • krvavitve,
 • čudno obarvanje izcedka,
 • močne bolečine,
 • nenadna žeja,
 • boleče uriniranje,
 • vročina,
 • motnje vida,
 • močna zabuhlost obraza/rok…

Morda ti bo tudi všeč

Pusti Komentar

Spletna stran uporablja piškotke! OK Več o tem

Zasebnost & Piškotki