9. teden nosečnosti

napisal/a enasamamama
9. teden nosecnosti

Čestitke mamica, če je ta objava aktualna za vas, to pomeni da ste že v 3. mesecu nosečnosti! Ostane še 31 tednov ali 6 mesecev! Dojenček je velik 2,54cm ali pa ena povprečna zelena oliva.

Kaj se dogaja z otrokom v 9. tednu nosečnosti?

Razvijajo se mičkene mišice! Sicer jih še kakšen mesec ali dva ne boste čutili, ampak že aktivno migajo v vašem trebuščku. Čeprav ne morete še nič čutiti pa je ta teden srček že dovolj razvit, da bi ga lahko slišali. Če srčka še ni slišat – brez skrbi, mogoče je samo nerodno obrnjen. Repka več skoraj ni in je vaš malček vedno bolj videt kot človeško bitjece… samo glava je še sorazmerno velika ;).

Vaš malček ni več zarodek, ampak plod.

Kaj se dogaja z vašim telesom v 9. tednu nosečnosti?

Če niste imeli preveč slabosti in bruhali, bi se vam lahko poznal že kak kilogramček! Težje spenjate bluze in vas tiščijo hlače? Nič zato, po porodu se bo vse vrnilo na svoje mesto! Tudi izleti na WC so zdaj najbrž pogosti.

Eden izmed simptomov v tem obdobju je utrujenost. Komaj čakate, da pridete domov, se vležete, pretegnete noge in se zleknite v svojo udobno, toplo posteljo? Utrujenost je zelo pogost simptom v prvem trimesečju, saj vaše telo oskrbuje otroka, skrbi za nastanek in razvoj posteljice hkrati pa vzdržuje vaše aktivnosti. Poleg tega, vaš metabolizem in pretok krvi sta se znatno povišala, kar sproži znižanje ravni sladkorja in krvnega tlaka – odlična kombinacija, da se počutite utrujeno.

Dobra novica – še malo in bodo jutranje slabosti minile in raven vaše energije narasla.

Slaba novica – tudi v zadnjem trimesečju se boste najverjetneje počutili utrujeno.

Prigrizki in slabosti

Obvladovanje slabosti in bruhanja med nosečnostjo še zdaleč ni enostavno, še posebej ker zdaj hranite sebe in otroka. Če so vam večji obroki prevelik zalogaj, poskusite jih nadomestiti s čim več manjšimi (5-6 na dan). Ne samo, da bodo manjši obroki lažje prebavljivi in sprejemljivi za vaš želodec, ampak tudi vaša morebitna srečanja s školjko bodo bolj prijetna kot sicer. Fokusirajte se na hrano, ki se vam zdi manj agresivna, ne pozabite na čudežne učinke ingverja in imejte pri tebi kakšen keks ali dva.

Nosečniški simptomi v 9. tednu nosečnosti

  • Pogosto uriniranje – vas ponoči prebudi do zdaj redko znan občutek, da morate na wc? To je normalno, ko opravite potrebo poskusite počakat minutko in če gre, lulati še enkrat. Na ta način si lahko prihranite eno odvečno pot. Priporočam tudi, da se poskusite nagnite naprej, ko končate – to vam lahko še dodatno malo izprazni mehur.
  • Utrujenost – ker se vse dogaja tako hitro, je čist verjetno, da ne uspevate dohajati vseh sprememb. Tudi če se vam utrujenost zdi premalo pomembna, da bi temu namenjali pozornost, je še vedno dejstvo, da vaše telo potrebuje več počitka, kar lahko naredite za dobro svojega otroka, če že ne zase. Poskusite it v posteljo malo prej in spati malo več, na ta način si lahko pridobite nekaj dodatne energije.
  • Občutljive prsi – večji obtok krvi in večja košarica lahko povzročita občutljive in boleče prsi, ki vas prav tako lahko zbujajo ponoči. Čas je, da preklopite na bombažno spodnje perilo, nedrčke brez kosti ali pa mogoče celo udobne nedrčke za dojenje, ki jih boste v vsakem primeru potrebovali tudi pozneje. Če vam ta sprememba premalo blaži občutljivost in bolečino, lahko poskusite s hladnimi ali toplimi obkladki (karkoli se boljše obnese za vas).
  • Napihnjenost in vetrovi – brez skrbi, tudi če vam je ušlo na javnem mestu, niste ne prva in ne zadnja nosečka, ki se ji je to zgodilo. Za to so spet krivi nosečniški hormoni, ki zgladijo mišice prebavnega trakta, kar povzroči težje nadzorovanje tega neprijetnega učinka! Napihnjenost in vetrove lahko omejite z uživanjem več manjših obrokov na dan in se izogibate stročnic.
  • Zaprtje – da bi se izognili še dodatni napihnjenosti in zaprtju je ključnega pomena, da pijete veliko vode in si občasno privoščite še kakšne sadne in zelenjavne sokove. Pomaga tudi topla limonada zjutraj in pred spanjem, preverite- ne more škodit!

Imejte radi sebe in vse bo vredu, slabo bo minilo, še prehitro mine do takrat, ko bo vaš malček v vašem naročju!

Se beremo naslednji teden

– Ena Sama Mama

<- 8. teden nosečnosti … 10. teden nosečnosti ->

Morda ti bo tudi všeč

Pusti Komentar

Spletna stran uporablja piškotke! OK Več o tem

Zasebnost & Piškotki