2. trimesečje nosečnosti

napisal/a enasamamama

Če je za vami naporno prvo trimesečje – olajšanje je tukaj! Večina predhodnih nosečniških simptomov in znakov se bo ublažilo ali pa povsem izginilo. Torej dobrodošle v svojem drugem trimesečju drage mamice, poglejmo kaj lahko pričakujete. Slabosti se lahko umirijo in bo hrana končno dišala in imela odličen okus, kljub temu, da bodo prsi vedno večje, bodo najbrž manj občutljive kot v prvem trimesečju, nivo energije se vrne na stare tire in vaš trebušček bo končno izgledal nosečniško.

Drugo trimesečje se začne s 14. tednom in zaključi s 27.

Kaj se dogaja z dojenčkom v drugem trimesečju?

Dojenček je v drugem trimesečju zelo zaposlen! Do 18. tedna doseže težo piščančjih prsi in že pridno prakticira kolcanje in zehanje. Do 21. tedna najbrž že čutite tudi bincanje! Od 23. tedna dalje bo vaš malček začel pridno pridobivati na teži in do konca drugega trimesečja bo v vašem trebuščku živelo 2kg bitjece.

 • Lasje, koža, nohti – prvi laseki se pokažejo približno v 16. tednu, do 22. tedna pa vaša štruca že ima trepalnice in obrvi. Zaenkrat je vaš dojenček še prekrit z lanugo – puhastim kožuščkom, ki greje to malo kepico, dokler njeno telo ne nabere dovolj maščobe.
 • Prebavila – prebavni sistem se je oblikoval že do konca 1. trimesečja. V drugem trimesečju dojenček prične sesati in požirati – nekako vaditi za prihod na svet zunaj maternice. Ste vedeli, da otrok lahko preko tekočine v plodovnici okuša hrano? To baje vpliva na preference otroka tudi po porodu, kar je dober razlog za zdravo prehrano v nosečnosti! Vse te degustacije, ki se odvijajo v vas pa posledično prinašajo tudi izločanje… To pomeni, da je v vašem telesu več odpadnih snovi, zato se priporoča povečati vnos tekočine v telo, ki bo vse to izločala.
 • Čutila – ušesa in očke se počasi pomikajo na svoje mesto in zavzemajo pravilen položaj. Do 22. tedna vaša štručka že voha, vidi in sliši, mičkene očke pa se začnejo občasno odpirati.
 • Srček – nekje v 17. tednu otrokovo srce neha biti spontano, saj možgani začnejo uravnavati srčni utrip. V 25. tednu se razvijejo kapilari, ki prenašajo s kisikom obogateno kri po majhnem telescu.
 • Možgani – poleg nadzorovanja bitja srčka in strateško načrtovanih brc mamice, postane tudi utripanje vek do 26. tedna kontrolirano.

Drugo trimesečje in telesne spremembe

Kot smo že omenili določeni simptomi izzvenijo, še vedno pa vas lahko pesti zaprtje in zgaga. Z rastjo vašega trebuščka narašča tudi raven hormonov v vašem nosečniškem telesu, kar pa ima svoje posledice.

 • Ker imate povečan pretok krvi, imate posledično tudi več sluznice – to lahko pomeni smrčanje in zamašen nos. Če se vam to zdi preveč moteče, obstajajo številna zdravila za odmaševanje nosu, ki so nosečnicam prijazna. Jaz pomoje nisem vdihnila s polnimi pljuči od cca 5. meseca.
 • Otekanje gležnjev – še en simptom, ki se mu jaz nisem izognila. Začne se približno v 22. tednu, včasih malo prej in traja vse do poroda. Pomaga aktivnost, pitje zadostne količine tekočine, počitek, dvigovanje nog med ležanjem, spanje na boku… Poskusite biti malo manj na nogah kot po navadi.
 • Občutljive dlesni in krvavitve – tako kot ostali deli telesa, nam zatečejo tudi dlesni, zato ni razloga za skrbi, kljub temu pa je v času nosečnosti priporočljiv obisk zobozdravnika.
 • Krči v nogah – so značilen simptom za drugo trimesečje. Razlog za to niso samo hormoni in teža, temveč tudi pomanjkanje kalcija ali magnezija, zato se prepričajte, da imate uravnoteženo prehrano.
 • Vrtoglavica in omotica – zaradi odvečne krvi, ki jo prečrpava vaše telo lahko pride do nižjega krvnega tlaka in omotice. Jejte počasi in več oblokov, uživajte dovolj tekočine.
 • Bolečine v spodnjem predelu trebuha – ni razloga za skrb! Vaš trebušček se razteza prav tako mišice in vezi v njem, zato so možne občasne bolečine.
 • Krčne žile in/ali hemoroidi – praviloma bi ti simptomi morali izginite, če z njimi niste imeli težav že prej.

Vsi zgoraj našteti simptomi so začasni. Pojavijo se lahko prav tako zaskrbljenost, razdražljivost in pozabljivost. Do razlik najbrž pride tudi v vašem spolnem življenju. Nekatere ženske imajo povečan libido, večina pa žal to obdobje doživlja malo drugače. Pomembna je predvsem komunikacija s partnerjem in sproščenost, ne pozabite, da spolnost nima nobenih negativnih učinkov na otroka, zvečjega ga zabava pozibavanje!

Povečanje telesne teže

V teh nekaj mesecih se bo vaša telesna teža zagotovo povečala. Pričakujete lahko večji apetit ali pa vsaj njegov povratek. V tem obdobju vaša teža lahko naraste tudi za 6-7kg, kar je normalno.

Kdaj se obrniti na zdravnika?

Praviloma je drugo trimesečje dokaj mirno, ampak kljub temu morate biti pozorni na nekatere simptome, ki so lahko nevarni. V primeru krvavitev, hudih bolečin v trebuhu in povišane telesne temperature – kontaktirajte svojega zdravnika. Pozorni morate biti tudi na znake sladkorne bolezni – prekomerna žeja, pogosto in obilno uriniranje, izredna utrujenost in smrčanje. Prav tako morate kontaktirati zdravnika v primeru nenadnega povečanja telesne teže in otekanja obraza, rok, sprememb vida.

To-do lista za drugo trimesečje

Predvsem je pomembno da se dobro prehranjujete, gibate in dovolj počivate. Ostalo kar bi lahko bilo del vašega drugega trimesečja pa je:

 • Pripravite se na rutinske preglede, kjer zdravnik preverja vaš pritisk, težo, velikost maternice, otrokov srčni utrip in še kaj, da se prepriča, da vse poteka po pričakovanjih.
 • Morfologija – pregled, kjer zdravnik pregleda vse organe vaše štručke in vam pove spol, če ga niste zvedli že prej na nuhalni svetlini. Čeprav je zelo lepo videti svojega dojenčka – je pomembno, da vse ultrazvoke izvaja zdravnik, izogibajte se ultrazvokom v maloprodaji.
 • Test nosečniške sladkorne/ glukoza test – tudi ta spada v drugo trimesečje in je zelo pomemben. Tudi če se vam zdi, da nimate sladkorne, je bolje biti prepričan, saj lahko le-ta ima veliko negativnih posledic na vašega malčka.
 • Cepljenja – v nosečnosti vam brezplačno pripada cepljenje proti gripi in oslovskemu kašlju. Oboje se izvaja v drugem trimesečju. Najbolje je, da se o potrebi/prednostih/slabostih posvetujete z vašim ginekologom.
 • Čas je za shopping! V svojo garderobo bo potrebno dodati nosečniška oblačila, saj vaša vam ne bodo več dolgo prav. Sama priporočam, da si kupujete malo večje stvari kot se vam morda zdi, da jih boste potrebovali. Vsi moji puloverčki za nosečnost so mi kar fajn prekratki v mojem tretjem trimesečju, ko jih najbolj potrebujem.
 • Če še niste – začnite spati na boku. Otrok in maternica postajata vse težja in ob spanju na hrbtu lahko motita vašo cirkulacijo. Čas je tudi za nosečniško blazino, če je še nimate – life saving!

V drugem trimesečju je prav tako smiselno izbrati porodnišnico, šolo za starše ali tečaje/delavnice, premisliti in se pogovoriti o izboru imena, urediti soglasje o očetovstvu – če niste poročeni in seveda pričeti z rednim fotografiranjem vašega nosečniškega trebuščka!

Želim vam sanjsko drugo trimesečje!

Ena Sama Mama

Morda ti bo tudi všeč

Pusti Komentar

Spletna stran uporablja piškotke! OK Več o tem

Zasebnost & Piškotki