Domači ukrajinski cmoki z različnimi polnili – Vareniki

napisal/a enasamamama

Verjetno se vsi radi spominjamo okusov iz otroštva. Ker sem vse do osnovne šole živela pri babici in nisem obiskovala vrtca, so skoraj vsi vonji in okusi iz mojega otroška vezani na njeno kuhinjo. In kako bogata kuhinja je to… Dedek in babica imata v Ukrajini svoj zajeten košček zemlje, kjer gojita vso možno in potrebno domačo zelenjavo, bogat sadovnjak, ki nudi vse od črnega, belega in rdečega ribeza do sočnih breskvic in nektarin, čebelnjak, nekaj perutnine, dedek kot vsak pravi gospodar njegove generacije pa še sam prideluje domače vino, likerje in vodko. V času mojega otroštva sta imela še krave, svinje in koze, zato lahko rečem da sem imela pravljično otroštvo s samo domačo hrano.

No ena takšnih jedi, ki bi jo lahko uvrstila v tisto čarobno obdobje so vareniki. Vareniki so pravzaprav ena svojevrstna različica cmokov, ki jih lahko polnimo s skuto, krompirjem, gobicami, jajčko, višnjami, zeljem pa še s čim. Moje iz otroštva najljubše polnilo je bilo krompir s praženo čebulo in jetrci, ampak vam bom opisala več možnosti polnil pri čemer ne želim omejevati vaše domišljije!

Morda ti bo tudi všeč

Pusti Komentar

Spletna stran uporablja piškotke! OK Več o tem

Zasebnost & Piškotki