3. trimesečje nosečnosti

napisal/a enasamamama
tretje trimesecje

Tretje trimesečje nosečnosti je prav posebno obdobje v življenju vsake ženske. Sama pišem ta blog 6 dni prek roka, zato ko pomislim za nazaj sem prav presenečena nad tem kakšno potovanje je to bilo zame. In če mi verjamete ali ne – ne glede na to, da sem doživela en kup telesnih sprememb, je to obdobje bilo zame predvsem izziv psihološke narave. Sprejemanje odgovornosti za milijon in eno stvar, soočanje s telesnimi spremembami, priprave na porod, priprave na prihod novega družinskega člana, spremembe v partnerskem odnosu, obvladovanje hormonov in še bi lahko naštevala… Ampak vrnimo se na vašo nosečnost in vaše tretje trimesečje in poglejmo kaj se dogaja z otročičkom in vašim telesom.

Čeprav se vam zdi, da je vaš trebušček že velik – počakajte še malo, na koncu boste izgledali kot, da ste pogoltnili lubenico, a kljub temu boste ta del svojega telesa imeli najraje. Tretje trimesečje se začne z 28. tednom in traja vse dokler se s svojo malo štručko ne spoznate iz oči v oči. Nosečnost traja 40 tednov, ampak je normalno, če vas porod preseneti nekaj tednov prej ali pa malo kasneje. 30-im % vseh dojenčkov se ne mudi tako zelo, da bi zapustili udobno zavetje mamice, zato pri nas počakajo 10-14 dni, nato pa umetno sprožijo porod.

Otrok in tretje trimesečje nosečnosti

Vaša mala štručka zelo hitro raste, zato naj vedno močnejše brce ne bodo presenečenje! Ne pozabite tudi na mazanje trebuščka proti strijam… Kaj vse se torej dogaja z malim nagajivcem ali nagajivko:

 • Kosti – v zadnjem trimesečju se hrustanci preoblikujejo v kosti, zato bo otrok črpal veliko kalcija iz vašega telesa. Poskrbite, da vaša prehrana vključuje veliko kalcija.
 • Lasje, koža, nohti – do 32. tedna nosečnosti koža dojenčka se že lepo obarva in ni več prozorna. Do 36. tedna mali kosmatinec odvrže lanugo (telesne dlačice, ki ga grejejo), kajti njegovo ali njeno telo nakopiči dovolj maščobe za gretje.
 • Prebavni sistem – v zadnjih tednih se v črevesu začne nabirati mekonij – prvi kakec vaše male štruce, ki je večinoma sestavljen iz krvnih celic, verniksa in lanuge.
 • Čutila – čutila za dotik se bodo v celoti razvila do 30. tedna, do 31. tedna pa bo dojenček imel razvitih vseh 5 čutil.
 • Možgani – v tretjem trimesečju se možgančni razvijajo hitreje kot kadarkoli. Mali škrati bodo poskušali mežikati, sanjati in uravnavati svojo telesno temperaturo.

Do približno 35. tedna se bo dojenček obrnil z glavo dol in se pridno pripravljal na porod. Če se to ne zgodi, brez skrbi, še vedno vam ga lahko poskusijo obrniti, če pa tudi to spodleti pa boste najbrž kandidatka za carski rez.

Telesne spremembe v tretjem trimesečju

 • Bolečine v trebuhu – ko se vaše vezi širijo, ni nič nenavadnega če občasno začutite kakšne krče ali ostre bolečine. Ni razloga za skrb, na žalost pa tudi ni nekega načina za lajšanje. Iz lastnih izkušenj lahko priporočam, da izpraznite mehur, se vležete v udoben za vas položaj in bo bolečina izzvenela.
 • Utrujenost – zavedati se morate, da ne glede na to, da so vaši pridobljeni kilogrami v veliki večini nujno potrebni za zdrav potek nosečnosti, je vaše telo vseeno izpostavljeno dodatni teži, ki je od prej ni vajeno, zato je normalno, da so vam prej enostavne in samoumevne stvari gredo od rok vedno težje.
 • Zgaga – v zadnjih nekaj tednih maternica potiska želodec in njegovo vsebino navzgor, kar povzroča zgago. Če se vam zdi, da je prehudo – kontaktirajte svojega zdravnika in se posvetujte o možnih zdravilih, ki so primerna za nosečnice.
 • Lažni popadki – z lažnimi popadki se vaše telo na nek način pripravlja na porod. Trajajo lahko vse dokler naenkrat lažno postane resnično ;).
 • Krčne žile in hemoroidi – to je posledica povečanega krvnega obtoka v spodnjem delu vašega telesa. Če s tem niste imeli težav že prej, bo to po porodu izzvenelo.
 • Strije – to je velikokrat pogojeno z geni. Strije lahko poskušamo preprečiti z rednim mazanjem našega nosečniškega trebuščka.
 • Bolečine v hrbtu – kot vemo že od prvega trimesečja, nam hormon relaksin rahlja sklepe, poleg tega pa teža našega trebuščka vleče težišče naprej, kar nam povzroča bolečine v križu.
 • Poredne sanje – imate zadnje čase vroče sanje? Za to se lahko prav tako zahvalite nosečniškim hormonom. Na tem mestu ne morem reči nič drugega kot – uživajte!
 • Uhajanje urina – zaradi dodatne teže na medeničnem dnu je včasih težko zadrževati urin. Na voljo so posebni vložki za uhajanje urina, pomagajo pa lahko tudi keglove vaje.
 • Uhajanje mleka – tako se vaše prsi pripravljajo na dojenje.

Dodala bi še zamašen nos in oteženo dihanje, krče v nogah, oteženo spanje in bolečine pri obračanju ponoči pa zagotovo sem še kaj pozabila. Večina simptomov je žal manj prijetnih, ampak ob misli na glavno nagrado na koncu… je vse to zanemarljivo.

To do lista za tretje trimesečje nosečnosti

 • Beleženje gibanja – pri svojem ginekologu/ginekologinji boste prejeli list za beleženje gibanja otroka od 36. tedna dalje. Dnevno morate zabeležiti 10 intervalov gibanja, v nasprotnem primeru je potreben obisk porodnišnice.
 • Opremite vaš dom – čas je, da pripravite svoj dom na prihod novega člana! To so najbrž sladke in vesele skrbi, v katerih boste uživali.
 • Izberite porodnišnico – raziščite kakšne možnosti nudijo različne porodnišnice, premislite kaj vam pomenijo različni dejavniki in se odločite za tisto, ki vam bo najbolj pri srcu.
 • Pripravite se na porod – tukaj predvsem poslušajte sebe in si zaupajte glede tega kaj želite/česa ne želite vedeti.
 • Sestavite svoj porodni načrt – za pomoč pri tem lahko preletite objavo Porodni načrt. Tam najdete nekaj predlogov, o katerih lahko razmislite.
 • Spakirajte torbo za porodnišnico – tudi tukaj vam lahko pomaga blog o tem kaj priporočajo, da vzamete s seboj v porodnišnico in kaj sem si spakirala jaz.
 • Razmislite o hranjenju matičnih celic – če se odločite za to možnost, ne pozabite si urediti seta za odvzem že pred odhodom v porodnišnico.

Tretje trimesečje je polno pasti… strah pred porodom, pomisleki o tem če ste pripravljeni, bitka hormonov, a ne pustite se zavesti! Porod je samo en dan v vašem življenju pa še takrat prejmete najlepše darilo vašega življenja. Kot vsak starš boste naredili vse po svojih najboljših zmožnostih, zato se prepustite toku in uživajte!

Morda ti bo tudi všeč

Pusti Komentar

Spletna stran uporablja piškotke! OK Več o tem

Zasebnost & Piškotki